دهقانی:توسعه گردشگری در ورزقان نیازمند توجه مسئولان/ظرفیت های تاریخی ورزقان باید معرفی شود دهقانی: توسعه گردشگری در ورزقان نیازمند توجه مسئولان ظرفیت های تاریخی ورزقان باید معرفی شود نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی خواستار توجه جدی مسئولان به توسعه امر گردشگری در منطقه ورزقان و ایجاد اشتغال پایدار برای اهالی در این زمینه شد. الهویردی دهقانی در این باره ابراز داشت: شهرستان ورزقان با واقع شدن در منطقه بکر طبیعی ارسباران آذربایجان دارای جلوه های گردشگری و تاریخی متعددی در این زمینه است که می تواند موجبات جذب گردشگران و علاقمندان به سرمایه گذاری در این بخش از اقتصاد کشور را فراهم کند. وی افزود: ورزقان در دو بخش مرکزی و خاروانا جاذبه های گردشگری نظیر روستای سردار کندی زادگاه ستارخان سردار ملی ، روستای سیغای زادگاه علامه محمد تقی جعفری فیلسوف شرق ، عمارت امیر ارشد در روستای آبخواره ، قلاع مختلف نظیر قلعه جوشین ، آبشار گل آخور ، منطقه گردشگری چیچکلو ، سنگ نوشته اورارتویی سغندل ، امامزاده های متعدد و طبیعت بکر جنگل های ارسباران با ییلاقات متعدد را داراست که بهترین مکان برای گذران اوقات فراغت خانواده ها در ایام تابستان است. نماینده مردم شهرستان ورزقان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این شهرستان هم اکنون نیازمند به سرمایه گذاری در مراکز اقامتی و ایجاد مراکز تفریحی و گردشگری است و امیدواریم مسئولان سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی طرح های مناسبی را تهیه و اقدام به جذب سرمایه گذاران در این زمینه کنند. دهقانی با اشاره به صنایع دستی موجود در بین اهالی روستاهای منطقه به ویژه بافت فرش و تابلو فرش در بین روستاییان شهرستان همچنین محصولات غذایی و لبنی محلی این بخش را بهترین فرصت اقتصادی برای معرفی به بازارهای داخلی و خارجی عنوان کرد. عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به خرابی های به بار آمده در برخی از آثار تاریخی منطقه نظیر عمارت امیر ارشد در روستای آبخواره گفت: روستای آبخواره در نزدیکی شهر ورزقان واقع شده و امکان جب گردشگر را در این روستای تاریخی دارد اما متاسفانه بازسازی این خانه بعد از زلزله کند شده و امیدواریم با اقدامات تکمیلی عمرانی به مکانی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود. دهقانی گفت: روستای آبخواره و عمارت امیر ارشد بهترین موقعیت جذب گردشگر در نزدیکی شهر ورزقان است که می توان با ایجاد سفره خانه های محلی و تبدیل عمارت به موزه تاریخ ورزقان گردشگران و علاقمندان زیادی را در این موقعیت تاریخی پذیرا بود.
انتقاد گردشگر تبريزي از شهردار ورزقان سلام دوست عزيز اقاي نعمتي. شهرستان ورزقان از منطقه اب و هواي بسيار متعادل و منطقه گردشگري و از جنگلهاي بسيار خوب منطقه حسن اوو برخوردار است ولي متئاسفانه مسئولان شهرستان ورزقان به اين موضوع اصلا اهميت نمي دهند آخر هفته شهريور با خانواده رفته بوديم به منطقه هفت چشمه موقع برگشتن وارد شهر شديم دنبال سرويس بهداشتي مي گشتيم پرسيديم گفتند جنب جايگاه پمپ بنزين سرويس بهداشتي شهرداري است .خيلي شرم اور بود .من هم به عنوان يك گردشگر از شهردار ورزقان انتقاد دارم آقاي شهردار لطفا در اين مورد اقدامات لازم را انجام بدهيد.
انتخاب یک سرپرست دیگر برای شهرداری ورزقان
ورزقان آنلاین:
در اولین جلسه اعضای شورای جدید شهر ورزقان به تاریخ 1392/06/14، آقای نقی نادری به عنوان سرپرست شهرداری انتخاب شدند.
کمتر از یک ماه قبل در تاریخ 1392/05/17 آقای مهندس رستم سلیم زاده با سمت مسئول حراست و معاونت و بازرس شهرداری با انتخاب دوره قبلی شورا به عنوان سرپرست شهرداری انتخاب شده بودند.
درواقع طی کمتر از یک ماه گذشته شهر ورزقان با تغییر دو سرپرست شهرداری خیز بلندی برای کلان شهر شدن برداشته است.
اگر برنامه های توسعه به همین منوال پیش رود، کمترین شبهه ای در انتخاب اصلح ترین نفر برای انتخاب شهردار باقی نخواهد ماند!
تصور بر این است که اعضای فهیم شورا با تیزبینی و باریک اندیشی خودشان در کمترین زمان ممکن تشخیص دادند که مهندس سلیم زاده از عهده اداره شهرداری این کلان شهر برنخواهد آمد و بدون فوت وقت یک فرد فرهیخته و باتجربه ای که دوره های مدیریت و شهرسازی را در دانشگاههای معتبر داخلی و خارجی طی نموده را جایگزین ایشان نمودند!
امید است هفته های آینده طوری برنامه ریزی شود که سرپرستی شهرداری ورزقان به نوبت به همه اهالی برسد.
این هم یک طرح نوین و پیشرفته ای در اداره شهر و شهرداری ها می باشد که اعضای محترم شورا تصمیم گرفته اند تا اطلاع ثانوی راز این اقدامشان را به کسی نگویند. مبادا که طرح شان به سرقت رود!!!
با اعتماد به نفس خیلی بالا، اعضای محترم شورا می توانند این مدل مدیریت را به عنوان یک الگوی کاملاً مترقی در علم مدیریت برای دنیا عرضه نمایند!
"از نظرات بازدیدکنندگان عزیز صمیمانه استقبال می نمائیم"
انتقاد شديد گردشگران از شهردار ورزقان
انتقاد شديد گردشگران شهر بزرگ تبريز و مسافران اطراف از شهردار محترم ورزقان.
جناب آقاي محمد موسي زاده شهردار محترم ورزقان . شما و ديگر مسئولان همه مي دانيد كه منطقه ورزقان و اطراف همه ساله بعلت دارا بودن آب و هواي تميز و تاريخي بودن اين منطقه از جمله .قعله جوشين. آغجه قعلسي و منطقه حسن اوو و منطقه هفت چشمه بالوجه هميشه آخر هفته هزاران گردشگر را به خود جذب ميكند . ولي متاسفانه هميشه موقع برگشتن در شهر ورزقان مسافران و خانواده هاي محترم از نبودن سرويس بهداشتي با مشكل مواجع مي شوند. جمعه گذشته 92/6/15 وارد ورزقان كه شديم شهر شلوغ بود و همه مسافران از جمله خانواده هاي محترم همه به دنبال سرويس بهداشتي مي گشتند پرسيدم گفتند جنب جايگاه پمپ بنزين آقاي جاجاني يك سرويس بهداشتي شهرداري هست بريد آنجا ولي متاسفانه اين سرويس بهداشت آنقدر كسافت نجس بود كه حتي از بوي گندش به داخل نمي شد رفت چون همه چاه ها پر شده بودند. جناب شهردار در مورد نبودن سرويس بهداشت اقداماتي انجام بدهيد و اگر نتوانستي جنب جايگاه پمپ بنزين آقاي جاجاني همانجا را دستور بفرمائيد باز سازي و تعمير كنند ؟ از طرف مسافران و گردشگران شهر تبریز تبریز نیوز1
در روزهای اخیر، تهدیدات کشورهای غربی درباره انجام اقدام نظامی علیه سوریه، بیسابقه افزایش یافته است. در این میان، برخی منابع اسرائیلی مدعی شدهاند در پی ناکامی عوامل واسطه میان ایران و آمریکا برای توافق درباره سوریه، چشمانداز حمله نظامی به این کشور از همیشه جدیتر شده است.
به گزارش «تابناک»، پایگاه اینترنتی «دبکا فایل»، وابسته به محافل امنیتی رژیم اسرائیل مدعی شده، تلاشهای اوباما برای رسیدن به توافق با ایران بر سر سوریه جهت جلوگیری از انجام اقدام نظامی در این کشور ناکام شده و بنابراین، هماکنون نیروهای نظامی کشورهای گوناگون در سراسر خاورمیانه در حالت آماده باش کاملاند.
بنا بر ادعای دبکا، رئیسجمهور آمریکا دو واسطه را ـ موازی ـ مسئول گفتوگو با ایران کرده بود؛ یکی از این دو، «جفری فلتمن»، معاون دبیر کل سازمان ملل و دیپلمات سابق آمریکایی بود که روز دوشنبه با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.
واسطه دیگر، سلطان قابوس، پادشاه عمان بود که برای دیدار با عالیترین مقامات ایرانی به تهران سفر کرد؛ اما به نوشته دبکا، وی نیز نتوانسته ایران را در رسیدن به توافقی درباره سوریه متقاعد کند.
همچنین هشدار آیت الله خامنهای، رهبری جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر این که در صورت حمله آمریکا، همه خاورمیانه به آتش کشیده خواهد شد، پاسخی بوده که به سلطان قابوس داده شده است.
به این ترتیب، ارتش آمریکا به مراکز نظامی خود در منطقه مدیترانه و خلیج فارس دستور داده که در آماده باش کامل باشند.
از سوی دیگر، ایران، روسیه و سوریه نیز نیروهای خود را در حال آماده باش قرار دادهاند. این در حالی است که به واحدهای ارتش سوریه دستور داده شده پایگاههای خود را ترک کرده و در سراسر کشور پراکنده شوند.
افزون بر این، مقامات ارشد نظامی ده کشور در امان، پایتخت اردن دیدار کرده و درباره ابعاد حمله نظامی به سوریه بحث کردهاند. در این نشست که ریاست آن با «مارتین دمپسی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بوده، فرماندهان ارشد نظامی اردن، عربستان سعودی، قطر، ترکیه، انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا و کانادا شرکت داشتهاند.
بنا بر این گزارش، موضعگیریهای شب گذشته جان کری، وزیر امور خارجه و جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، حاکی از آن بود که دولت اوباما نمیخواهد از مواضع قبلی خود مبنی بر نشان دادن واکنش نظامی در صورت انجام حمله شیمیایی در سوریه عقبنشینی کند. این دو مقام آمریکایی، ضمن طرح ادعای استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی، بشار اسد را به انجام جنایت متهم کردند.
به هر حال، مجموعه این تحولات حاکی از آن است که بحث حمله کشورهای غربی به سوریه، این بار بیش از همیشه جدی شده است.
گفتنی است، در آخرین تحولات در این زمینه، جنگندههای انگلیسی وارد قبرس شده و در حالت آماده باش قرار گرفتهاند. از سوی دیگر، یکی از شبکههای تلویزیونی رژیم اسرائیل نیز مدعی شده، اوباما تا ۴۸ ساعت آینده، تصمیم نهایی را درباره حمله به سوریه میگیرد.
انا لله و انا الیه راجعون
اطلاعیه مجتمع مس سونگون در مورد قبرستان سونگون
مثل اینکه صدای اهالی روستای سونگون به جائی نمی رسد و بانیان انتقال قبرستان سونگون علیرغم درخواست مردم بدون نشان داده حکم نبش قبور از طرف مراجع ذیربط در حال اقدام عملی برای انتقال قبرستان سونگون هستند. حال که موضوع گرفتن رضایت از مردم به سرانجام خوبی برای آنان منجر نشده و بسیاری از مردم فهیم سونگون تن به چنین کاری نداده اند طاقتشان طاق شده و بصورت ضربتی اقدام می کنند....
جناب آقای مهندس شریفی شما که در جلسه بعد از ظهر مورخه ۱۹/۰۴/۹۲ بین نمایندگان اهالی روستا خطاب به آنان فرمودید قبرستان زیاد مانع ما نیست و حداقل دو سال به آن نیاز نداریم و فکر نکنید فکر و ذکر ما فقط قبرستان شماست و ما بخاطر خود شما می خواهیم قبرستان را انتقال دهیم حال این شتابزدگیها و تحرکات اخیر برای چیست؟...
ما که زورمان به شما نچربید تاریخ و مردم در مورد مسببان این امر قضاوت نمایند...
دست مریزاد با افتخار در کارنامه کاری و دستاوردهای خودتان ثبت کنید و بر پیشانیتان ببندید....
جزئیات خبر دستگیری (پوستین دوز)
به گزارش آوای ورزقان، یک منبع آگاه درباره نحوه دستگیری و علت بازداشت وی گفت: پوستین دوز در آخرین روزهای کاری دولت احمدی نژاد قصد مسافرت به ارمنستان را داشت که در فرودگاه متوجه میشود ممنوع الخروج است.
فرماندار و بخشدار محترم ورزقان درتاريخ 1390/06/03 از روستاي بالوجه ديدن فرمودند وبامردم آن روستاگفتگو بعمل آوردندودرصحبتهايشان بااهلي روستاي بالوجه قول دادندكه: دراولين فرصت براي بهره مندكردنروستاازنعمت برق اقدام خواهيم كرد.
وحالابعدازگذشت 2 سال ازاين موضوع هنوزهيچ اقدامي صورت نگرفته.تبریز نیوز 1
به گزارش آوای ورزقان، مراسم بزرگداشت سالگرد جان باختگان زلزله مرداد ماه 91 شهرستان ورزقان روز دوشنبه 21 مرداد ماه 92 در مسجد جامع روستای زغن آباد ورزقان راس ساعت 10 صبح برگزار میگردد.
انتخاب مهندس سلیم زاده بعنوان سرپرست شهرداری ورزقان
در مورخه 92/05/17 از سوی شوراهای شهر ورزقان، آقای رستم سلیم زاده بعنوان سرپرست شهرداری ورزقان انتخاب شدند.
آقای سلیمزاده لیسانس مهندسی عمران میباشد که در سمتهایی مانند: مسئول حراست و معاون شهرداری ورزقان انجام وظیفه نموده است.
شهرستان ورزقان یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است. مرکز آن شهر ورزقان است. این شهرستان از دو بخش مرکزی و بخش خاروانا تشکیل شده است. جمعیت این شهرستان در سرشماری سال ۱۳۸۵ - ۴۸٫۱۱۲ برآورد شدهاست که ۴٫۰۸۸ نفر از آن یعنی ۵/۸ درصد در مرکز شهرستان ساکن اند. این شهرستان از سمت شرق به شهرستان اهر، از سمت غرب به شهرستانهای مرند و شبستر . از سمت شمال به شهرستانهای کلیبر و جلفا و از سمت جنوب به شهرستان تبریز محدود شدهاست. این شهرستان سابقاً یکی از بخشهای شهرستان اهر بودهاست. نام دیگر شهرستان ورزقان ارسباران است و این نام به دلیل واقع شدن بسیاری از جنگلهای ناحیهٔ سرسبز ارسباران در این شهرستان است. امروزه قسمتی از قدیمیترین منطقه قره داغ که به دیزمار ارسباران موسوم است تحت عنوان دیزمار مرکزی "(بخش خاروانا)" تابع این شهرستان میباشد. این شهرستان که به علت بخش بودن زیاد مورد توجه قرار نمی گرفت و در محرومیت به سر می برد. پس از جدا کردن بخش مواضع خان (خواجه) از ورزقان و الحاق آن به شهرستان هریس، بخش دیزمار شرقی (مردانقم) از خاروانا و الحاق آن به شهرستان خداآفرین، دیزمار غربی (سیه رود) از خاروانا و الحاق آن به شهرستان جلفا و ... بموجب جلسه مورخ 1380.7.1 هيأت وزيران و بنا به پيشنهاد شماره 1.4.90074 مورخ 1379.12.23 وزارت كشور و به استناد ماده (13) قانون تعاريف وضوابط تقسيمات كشوري ـ مصوب 1362 ـ اصلاحات تقسيماتی زير را در استان آذربايجان شرقی تصويب نمود: بخشهای ورزقان و خاروانا از شهرستان اهر منتزع و به شهرستان تبديل و به عنوان «شهرستان ارسباران» شناخته شود. مركزيت شهرستان ارسباران درشهر ورزقان خواهد بود اين شهرستان شامل بخشهاي زير میباشد: الف: بخش مركزی به مركزيت شهر ورزقان مشتمل بر دهستانهای: 1ـ ازومدل شمالی 2ـ ازومدل جنوبی 3ـ بكرآباد 4ـ سينا. ب: بخش خاروانا به مركزيت شهر خاروانا مشتمل بر دهستانهای: 1ـ ارزيل 2ـ جوشبن 3ـ ديزمار مركزی. در سال ۱۳۸۰ با پیگیری های شبانه روزی مسئولین وقت، به شهرستان ارتقا یافت و در تاریخ ۱۱/۱۰/۱۳۸۰ مراسم افتتاح با حضور استاندار وقت و سایر مسئولین استانی و محلی برگزار گردید. در این مراسم مردم شریف و انتظار کشیده منطقه ورزقان به شادمانیها پرداختند و گوسفند و گاو قربانی کرده و نماز شکر به جای آوردند از آن تاریخ چهره سیاسی و اقتصادی شهرستان تغییر یافت ادارات و نهادها مستقل گردیدند و آرزوی دیرینه مردم دیار ستارخان، علامه جعفری، آیتالله علیاری و چندین رجال خوشنام این سامان برآورده گردید. لازم به یادآوری است که این بخش با منطقه کرج به بخش تبدیل شده و به علل کم توجهی رژیم گذشته در محرومیت مانده بود. شهرستان ورزقان منطقه معدن خیز بوده و انواع عناصر قیمتی و با ارزش در این دیار یافت شده و کشف خواهد گردید و از نظر سوق الجیشی و اقتصادی مهمترین و غنی ترین منطقه کشور محسوب می شود.
شرايط آب و هوايی منطقه
بخاطر اينكه معدن در منطقه كوهستانی واقع شده است. شاهد زمستانهايی سرد و يخبندان و تابستانهای معتدل هستيم.
ميانگين حداكثر درجه حرارت در تابستان 33 درجه سانتيگراد و در زمستان 22 - درجه سانتيگراد ثبت شده است. مقدار حداكثر بارندگی در محل حدود 350 ميليمتر در سال میباشد و مقدار رطوبت نسبی در سال بين 52 تا 82 درصد متغير است، جهت غالب وزش باد، جنوب غربی است. اكثر روزهای بهار و تابستان، معدن مه آلود ديده میشود.
آغجه قلعه
ین قلعه در شمال غربی ورزقان واقع شده و فاصله آن حدود 40 کیلومتر از ورزقان میباشد در اطراف آن روستاهای اوزی، کلم، بالوجه و طویل واقع گردیده است این قلعه به نام قیز قلعه سی نیز معروف است.
مس سونگون ورزقان
اکتشافات اصولی مس سونگون از سال ۱۳۶۶ آغاز و بعد از طی مراحل مختلف اکتشافی به همت مهندسین جوان و با انگیزه کشور و همت مسئولین منطقه ای و کشوری این کانسار به عنوان معدن پرذخیره شناخته و از سال ۱۳۷۵ در بودجه کشور دارای ردیف اعتباری شد و توجه دولت باعث پیشرفت مناسب عملیات اجرائی گردید کارخانه مس سونگون ورزقان که در سال ۱۳۸۶ هجری شمسی فعالیت خود را آغاز کردهاست بعد از کارخانه مس سرچشمه (کرمان) دومین کارخانه تولید مس در ایران است و این به دلیل قرار گرفتن معدن مس در این منطقهاست. در این معدن بیش از ۴۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار ریالی و ارزی هزینه شده و برای تکمیل پروژههای موجود و اجرای پروژههای جانبی هزاران میلیارد بودجه ریالی و ارزی نیاز میباشد از جمله آن پروژهها ذوب مس و پالایش آن، تولید مولیبدن، استحصال طلا و نقره و... میباشد. این معدن دارای بیش از یک میلیارد تن ذخیره کان سنگ مس میباشد و عناصر همراه آن مولیبدن، طلا، نقره، رینیوم و ... است. در این شهرستان مناطق دیگری مثل: خوینرود، بالوجه، طویل، کالیجان، شرفآباد، اندریان، آستامال، آوان، گوتلر، اوزی و ... دارای کانسارهای متنوعی مثل مس، طلا، نقره و ... میباشد. از این میان معدن طلای اندریان به بخش خصوصی فروخته شده و در واقع از اختیار مردم خارج گطرح مس سونگون با هدف استخراج معدن به روش نوين و توليد كنسانتره مس با عيار 30%، جهت تغذيه صنايع مولد كشور و رسيدن به ارزش افزوده با لاتر انجام می گيرد. از ديگر دستاوردهای مهم اين طرح انتقال دانش فنی، صرفه جويی ارزی و اشتغال زايی است.
موقيت جغرافيايي معدن مس سونگون
معدن مس سونگون در شمال غرب ايران، در استان آذربايجان شرقی، 130 كيلومتری شمال تبريز، 75 كيلومتری شمال غرب اهر و 30 كيلو متري شمال ورزقان در همسايگی جمهوریهای آذربايجان و ارمنستان قرار دارد.
مختصات جغرافيايی منطقه، 46درجه و 43 دقيقه طول شرقی و 38 درجه و 42 دقيقه عرض شمالی میباشد.
كانسار مس سونگون به طور متوسط نسبت به سطح دريا دارای ارتفاع متوسط 2000 متر، حداكثر ارتفاع در كانسار مس سونگون (چراغلو) 2700 متر از سطح دريا و عميق ترين ارتفاع 1625 متر نسبت به سطح دريا میباشد.
محدود كنندههای كانسار مس سونگون شامل: رود خانه سونگون چای در شرق كانسار و رود خانه پخير در شمال كانسار میباشد، كه پس از پيوستن به هم در ميان كافه به رود خانه ايلگينه چای میپيوندد كه نهايتا به رود خانه ارس میريزد.
راه دسترسی اصلی معدن از طريق جاده آسفالته تبريز-ورزقان-سونگون و راه دسترسی دوم از طريق جاده تبريز-اهر-ورزقان-سونگون ميسر است.
شرايط آب و هوايی منطقه
بخاطر اينكه معدن در منطقه كوهستانی واقع شده است. شاهد زمستانهايی سرد و يخبندان و تابستانهای معتدل هستيم.
ميانگين حداكثر درجه حرارت در تابستان 33 درجه سانتيگراد و در زمستان 22 - درجه سانتيگراد ثبت شده است. مقدار حداكثر بارندگی در محل حدود 350 ميليمتر در سال میباشد و مقدار رطوبت نسبی در سال بين 52 تا 82 درصد متغير است، جهت غالب وزش باد، جنوب غربی است. اكثر روزهای بهار و تابستان، معدن مه آلود ديده میشود.
تاريخچه معدن مس سونگون
سابقه معدنكاری در سونگون به دو قرن پيش (دوره قاجاريه) بر میگردد. آثار فعاليتهای قديمی به صورت استخراج زير زمينی در امتداد طول رودخانه سونگون در محدوده پرعيار بوده است. بهرهبرداری از سنگهای پرعيار مس تا سال 1351 متناوبا انجام گرفته است.
عمليات اكتشافی با استفاده از روشهای نوين و وسايل و تجهيزات جديد از سال 1325 شروع و تا سال 1356 ادامه داشته است. در سال 1356 وجود ذخاير مس از نوع پرفيری توسط كارشناسان زمين شناسی كشور محرز گرديد. بطوری كه در سال 1370 طبق عمليات اكتشافی، ژئو شيمی و ژئو فيزيكی توسط شركت اولنگ و ايتوك، وجود آنومالیهای قوی مس و موليبدين قطعی شد. مطالعات امكان پذيری مقدماتی در سال 1370 توسط شركت SNC كانادا و در سال 1374 توسط شركت ايتوك انجام شد.
اولين گمانه كانسار در سال 1368 حفر شد و از سال 1368 تا سال 1371 اكتشافات نيمه تفضيلی توسط شركت معدنكاری اولنگ و يك شركت انگليسی با حفر 7 دهنه تونل اكتشافی با سطح مقطع 4 مربع و متراژ كل 25/2224 متر عمليات اكتشافی را ادامه و نيز گمانههايی طی سالهای 1370 تا سال 1371 در بخش شرقی و شمال شرقی توده كانسار تا اسكارن شمالی 30 حلقه گمانه به عمق 3000 متر حفر گرديد، تا پارامترهای لازم برای تخمين و بر آورد ذخيره، توسط شركتهای مزبور فراهم شد.
عمليات پيش باطله نيز از سال 1372 توسط شركت ترانشه معدن، آغاز و همزمان با انجام اكتشافات تكميلی و تفضيلی به كمك شركتهای مشاور پارس اولنگ و شركت Rıo tıntı در سال 1378 به پايان رسيد.
پارامترهای اكتشافی مس سونگون
1- حجم كل ذخيره قطعی: 796 ميليون تن
2- حجم پيش باطله برداری: 105 ميليون تن
3- حجم كل باطله برداری: 767 ميليون تن
4- حجم كل ذخيره اكسيد: 7/6 ميليون تن
5-حجم مواد قابل استخراج: 388 ميليون تن
6- طول گمانههای حفر شده: 60 هزارمتر
7- تعداد تونلهای اكتشافی: 7 دهنه
8- سطح مقطع تونلها: 4 متر مربع
زمين شناسی كانسار مس سونگون
به طور كلی كانسار مس سونگون در زون آتشفشان اروميه-دختر كه بخشی از كمربند متالوژنی آلپ-هيماليا، قرار دارد. اين كانسار پرفيری مونزونيتی است كه در يك كمربند تكتونيكی زون فرو رانش حاشيه قارهای به سن ترشياری قرار گرفته است. سطح توده كانسار در شبكه اكتشافات تفضيلی حدود يك كيلومتر مربع می باشد. اين كانسار از نوع نهشتههای پرفيری مس بوده و رگچههای درهم پر عيار در توده نيمه عميق مونزونيت پر فيری متمركز شدهاند. سنگهای درونگير اين توده مونزونيتی را واحدهای آهكی كرتاسه بالا و سریهای ولكانيكی آندزيتی-لاتيتی تشكيل دادهاند.
درطی فرآيندهای كانی زايی انواع كانيهای سولفيدی، فلزات اصلی و اكسيدها بوجودآمدهاند. كانيهای سولفيدی موجودشامل: پيريت، موليبدنيت، گالن، اسفالريت، ماركازيت پيرتيت و سولفيدهای مس (كالكوپيريت، بورنيت،كالكوسيت و كووليت) میباشد. فلزات اصلی شامل: طلا و نقره و اكسيدها شامل: ايلمنيت، روتيل، مگنتيت و گوتيت میباشد. همانند ساير معادن پورفيری، سه زون(zone): فروشست (leached)، سوپرژن (supergene) و هيپوژن (hypogene) در معدن مس سونگون قابل رويت است.
ضخامت زون فروشست ار 20 تا 150 متر در نوسان بوده و زون سوپرژن دارای ضخامت متغير از صفر تا 200 متر میباشد. ضخامت بخش هيپوژن تا حدود 600 متر برآورد شده است. كه كانی زايی سونگون به دو بخش سوپرژن و هيپوژن محدود میباشد.
به دليل توپوگرافی شديد و خشن موجود در منطقه و ارتباط تنگاتنگ سطح فوقانی زون سوپرژن با سطح آب زير زمينی كمر بالای زون سوپرژن در منطقه، سطحی بسيار نا هموار دارد. از زونهای دگر سانی موجود در كانسار سونگون میتوان به زون پتاسيك، پروپليتيك، كوارتز، سيريسيت و آرژيليك اشاره نمود. دگر سانی غالب در توده معدنی، كوارتز-سيريسيتی است و بعد از آن آلتراسيون آرژيليتی عمدتا در قسمتهای بالای مواد معدنی و حواشی توده كانسار مشاهده شده است.
استخراج معدن مس سونگون
با توجه به مشخصات كانسار و به دليل توليد بالا و لزوم استفاده از ماشينآلات عظيمالجثه استخراج معدن به روش روباز (open_pit) طراحی شده است.
اين روش نسبت به ساير روشهای استخراج، دارای مزايای: توليد بالا، ايمنی بالا، امكان استخراج مواد معدنی با عيار پايين و پايين بودن ضايعات مواد معدنی میباشد.
عمليات حفاری چالها، بارگيری مواد استخراج شده و حمل آنها به دامپهای باطله و ماده معدنی و همين طور سنگ شكن، توسط شركتهای پيمانكاری انجام میشود. پس از حفر چالهای انفجاری توسط دستگاههای حفاری عمليات خرج گذاری و انفجار چالها با استفاده از آنفو، ديناميت، نانل، فتيله كرتكس، فتيله كند سوز و چاشنی معمولی صورت میپذيرد.
پس از عمليات انفجار چالها، بارگيری مواد استخراج شده توسط شاول و لودر انجام میگيرد.
بولدوزر و گريدر نيز برای تميز كردن اطراف شاول و سطح پلهها استفاده میشود. حمل مواد استخراجی نيز توسط دامپتراكهای 30 تا 100 تنی انجام میشود. باطلهها از پلههای عملياتی به طرف دامپهای باطله كه در دره پخير چای واقعند حمل میگردند. مواد معدنی نيز به سنگ شكن و يا دامپهای سولفور واقع در جنوب و شمال معدن حمل میگردند.
ذکراین نکته بسیار حائز اهمیت است که شهرستان ورزقان روی کمربند مس جهانی قرار گرفته و بزرگترین نقش را در محرومیت زدائی آن ایفا کرده و انشاالله در آینده نیز ایفا خواهد نمود.
محدوده اکتشافی بالوجه:
روستاي بالوجه ورزقان در منطقه جنگلهاي حسن اوو از سمت شرق به طرف كليبر و از سمت غرب به طرف جلفا و مرند منتسل مي شود و اين روستا به دليل واقع شدن بسياري از جنگلهاي نا حيه سر سبز حسن اوو طبيعت بسيار زيبا و از اب هواي بسيار خوبي قرار گرفته و اين منطقه . منطقه معدن خيز بوده و انواع عناصر قيمتي و با ارزش در اين ديار يافت شده و كشف خواهد گرديد.و از نظر سوق ا لجيشي و اقتصادي مهمترين و غني ترين منطقه در كشور محسوب مي شود. شرايط اب هوايي منطقه ميانگين حداكثر درجه در تابستان 33 درجه سانتيگراد و در زمستان ميانگين 10- درجه سانتيگراد ثبت شده است. و اكثر روزهاي بهار و تابستان اين منطقه مه الود است. به علت جنگلي بودن اين روستا اب هواي بسيار تميزي دارد كه در فصل بهار و تابستان مسافران بسياري براي خود جذب ميكند و اكثر مسافران از تبريز و حتي از شهرستان ها از جمله تهران اصفهان وكرج به اين منطقه مسافرت مي كنند. روستاي بالوجه از استان اذربايجان شرقي 150 كيلو متر و از ورزقان به سمت معدن مس سونگون 30 كيلو متر و از معدن مس سونگون 20 كيلو متر به سمت چپ راه خاكي دارد كه بعداز گذشتن از روستاي خو ينارود و اغجه قعله به منطقه هفت چشمه بالوجه مي رسد. كه در پائين سمت چپ هفت چشمه روستاي بالوجه قرار گرفته كه هر گردشگر را به خود جذب مي كند و از سمت راست هفت چشمه روستاي اجاق كندي نيز با طبيعت بسيار زيبا به چشم می خورد {تبریز نیوز 1}
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، چند صباحی است که با ورود تلفنهای همراه مجهز به سیستمهای تهیه فیلم و عکس، عطش فعالیت دراین حوزه در بین قریب به اتفاق دارندگان این سیستمها ریشه دوانده و حتی به نخستین اولویت و مهمترین دلیل و توجیه مردم برای خرید آنها مبدل شده است.
آنچه که برخی را به خرید این موبایلها ترغیب میکند بیش از آنکه کارایی آن در زمینه ارتباط صدایی با مخاطبان باشد برقراری ارتباط تصویری است! تلفن همراه حالا دیگر یک وسیله ارتباط کلامی نیست برای اینکه کاربران آن بیشتر از امکانات تصویری آن استفاده و لذت می برند تا امکانات صوتی !
موبایل به دستان اعم از دختر و پسر جوان و زن و مرد میانسال همانند چریکهای جنگی و یگانهای ویژه آمادهاند تا از صحنه تلخ یک تصادف، آتش سوزی، سیل، عروسی، تشییع جنازه، خرید روزانه و گردش یک بازیگر، عطسه فلان هنرمند، اعدام یک قاچاقچی، پوشش یک بازیکن و ... عکس و فیلم تهیه کرده و با انتشار آن در شبکههای اجتماعی و سایتهای اینترنتی، این کار را به عنوان شاهکاری خلاقانه، به نام خود ثبت کنند. غافل از اینکه در چنین صحنههایی دو موضوع به طور کلی مورد غفلت و فراموشی قرار گرفته است:
اول: تجاوز به حریم خصوصی افراد و شخصیتها و دوم: فراموشی رسالت و مسئولیتهای انسانی در برابر رویدادهای مختلف!
موضوع تجاوز به حریم خصوصی افراد از طریق تهیه فیلم و عکس، موضوع بحث مطلب ما نیست چرا که نیاز به مستندات فقهی و شرعی و عرفی دارد که از حوصله بحث ما خارج است. اما اصل دوم که کم کم به اپیدمی تلخی مبدل میشود فراموشی مسئولیتهای انسانی و نیز اصرار بر سنگدلی روح لطیف انسانی و اشاعه تصاویر تلخ و ناراحت کننده در اجتماع انسانی است.
حادثه اخیر آتشسوزی در ساختمانی در خیابان جمهوری تهران نمونهای از صدها موردی است که سبب شده تا همه حاضران در صحنه به جای آنکه به فکر پیدا کردن راه حلی برای نجات دو زن گرفتار در میان زمین و هوا باشند غریب به اتفاق آنها تلفن همراه خود را از کمر باز کرده و آغاز به تهیه فیلم و عکس از لحظه سقوط مرگبار آنها میکنند.
تصاویری که به فاصله چند دقیقه بعد در سطح وسیعی از طریق اینترنت در جهان منتشر شد. اما یک سئوال هنوز هم باقی است. آیا در میان آن همه جمعیت تماشاگر عاشق عکسبرداری! چند نفر انسان دلسوز و مسئولیتپذیر نبودند که لااقل به فکرشان خطور میکرد که به جای تهیه عکس بهتر است چند تخته پتو و موکت و کاپشن در سطح خیابان بریزند تا از وارد آمدن ضربات مهلک بر پیکر سقوط کنندگان جلوگیری شود؟ بازنشدن نردبان آتش نشانی و عمل نکردن سیستم اتوماسیون آن عامل غیرانسانی مرگ این دو زن است اما قطعاٌ همه آنها که به جای کمک به این دو حادثه دیده در نقش فیلمبردار و تماشاچی و گزارشگر حرفهای! ظاهر شدند بسیار ناپسندتر بود.
شما حتماٌ عکس معروف به «کرکس» اثر عکاس جوان «کوین کارتر»را که طی آن لاشخوری به انتظار مرگ کودک قحطیزده کشور افریقایی سودان نشسته دیدهاید. عکاس آن حادثه، در نهایت بیتفاوتی و با هدف تهیه یک تصویر ماندگار که او را به شهرت برساند در سال 1993 که برای به تصویر کشیدن وضعیت جنگ زدگان سودانی از طرف سازمان ملل متحد به این کشور رفته بود برای تهیه یک عکس زیبا از تمام مسئولیتهای انسانی خویش چشم پوشید و مرگ کودک بخت برگشته و شکار او توسط لاشخور را به انتظار نشست.
اما بعدها رسانههای گروهی و مردم او را به خاطر بیتفاوتی نسبت به سرنوشت این دختر مورد شماتت و مواخذه قرار دادند. او در نهایت در برابر وجدان خویش و افکار عمومی که او را به عنوان فردی سنگدل و فاقد روحیه نوع دوستی معرفی کرده بودند دچار ضربه روحی شده و در نهایت دست به خودکشی زد.
در اکثر کلاسهای علوم ارتباطی، جامعه شناسی و روانشناسی قضاوت دانشجویان و دیدگاه آنها نسبت به این تصویر به بوته آزمون و بحث گذاشته میشود تا بایدها و نبایدهای مربوط به آن لحظه از وظایف و مسئولیتهای بشری در قبال مسئولیت حرفهای به بحث گذاشته شود.
به نظر شما صحنه اخیر مربوط به سقوط آن دو انسان بیگناه در تهران چه تفاوتی با آن عکس مربوط به کودک قحطی زده در حال مرگ داشت؟ آیا روح انسان دوستی و کمک به همنوع حتی اگر بدانی که از دست تو کاری ساخته نیست تا این حد به سمت قهقرا و بی تفاوتی و سنگدلی سوق پیدا کرده است؟
می گویند: «بوستانی به شدت آتش گرفته بود. کسی را یارای اطفای آن نبود. گنجشکی قطرات آبی را از برکه ای در آن حوالی به منقار گرفته و بر روی آتش میریخت. شاهدی به تمسخر و توهین از او پرسید: آیا فکر میکنی که میتوانی این لهیب سهمگین را خاموش کنی؟ گنجشک پاسخ داد: میدانم که نمیتوانم خاموشش کنم اما مطمئن هستم که روح متعالی مخلوق بودنم به من اجازه نمی دهد در برابر این مصیبت خاموش بنشینم. من به نتیجه کاری ندارم من مسئولیت و وظیفه خویش را انجام میدهم.»
در صحنه اعدام در ملا عام نیز شما باز می توانید افراد دوربین به دست بسیاری را ببینید که فارغ از چرایی این اقدام و تاثیرات آن و نیز بیتوجه به روح لطیف انسانی در حال ثبت لحظاتی هستند که برای کمتر کسی خوشایند است. با این حال موبایل به دستان حرفهای مشتاق و علاقهمند آن هستند تا این تصاویر را با آشنایان و دوستان خویش به اشتراک بگذارند و به این اقدام خویش فخر بفروشند!
موضوع فیلمبرداری و عکسبرداری از صحنههای تلخ به همین جا ختم نمی شود. حتی برخی به خود جرات میدهند تا از جنازه افتاده بر روی سنگ لحد و گریه و زاری اطرافیان متوفی و درون قبر میت هم عکس بگیرند. به راستی آیا تاکنون از خود پرسیدهایم که این فیلمبرداران آماتور و مشتاق با این صحنههای ناگوار میخواهند چه کنند؟ آیا به راستی خوی مهربانی و نوع دوستی انسان که در نهاد او به ودیعه نهاه شده تا این حد متزلزل و سنگدل شده که این صحنههای تلخ و ناگوار هم نمیتواند عطش او را فرو بنشاند؟ آیا همه این صحنهها علامتهای ناگواری برای آینده جامعه انسانی ما نیست؟
کارشناسان جرم و جامعه شناسان در این رابطه چه تدبیر می کنند؟
.........................................
نگارنده: محمدامین خوش نیت